Orgaan- & reflexpunten in de handen

Door wrijving van de zwemvlies tussen duim en wijsvin­ger bereikt men het keelpunt; het tweede duimlid correspondeert met het hoofd, daaronder het nekgedeelte; de duim wordt doorstroomd door de grote middenmeridiaan indien daar te wrijven; dat is de grote lichaams­leiding in de hypofyse (midden op de binnenkant van de duim­top); veel mogelijke kwalen kan men  ermee genezen door o.a. endocriene klieren te prikkelen; bij oorpijn drukt men op de top van de ringvinger en het midden­kootje van de pink; ook bij de inplanting van de ringvinger; voor de oogpunten massere men bij de inplanting van wijs- en middelvinger; vlak hieronder ligt de plek van de long (rechter long in rechter hand, linker long in linker hand); daaronder vindt men weer de zonnevlecht; onder de muis van de duim op de zijkant van de pols ligt de reflexplek van de prostaat; eveneens ook de plek van de  baarmoeder;  aan de pinkzijde op de pols ligt de reflexplek van de onderrug,  testi­kels en eierstokken; de plek van de  urineblaas ligt nog boven de pols in het midden; zo vindt u de sterrenhemel in uw lichaam weer in de hand terug – zo is alles onderling analoog.

 

In de hand komen de zenuwverbindingen samen van alle inwendige organen. Daardoor kunt u deze organen, als deze ziek zijn, helpen door de zenuwuiteinden met de hand in te drukken of te wrijven, teneinde blokkeringen in de levens­stroom op te heffen. Door het bedrukken, knijpen en wrijven van de vijf vingers, bestrijkt u dus al een enorm gebied, zowel in de ziel als in het lichaam als door omstandighe­den. Sommige punten wijken af in bestaande systemen (hand­kaar­ten). Deze worden niet summier of exact aangegeven op de juiste plaats. Volgens de meest recente medische (wetenschap­pelijke) ontwikkelingen zijn de Duitse posters, waarop de handen zijn afgetekend met daarin de geplaatste organen, de meest be­trouwbare. Drukpuntmassage van de handen is een oeroude methode van de Amerikaanse Indianen, die de blanken van hen geleerd hebben. Ze zijn door vele natuurgeneeskundigen en artsen overgenomen. Maar bijna elke leek kan het ook leren. Een hand is een heel bijzonder lichaamsdeel. De lijnen in de handpalm worden gezien als rivieren van de krachten van zon, maan en sterren, die speciaal elk een vinger doorstromen. 

 

Bij de ziekte van Dupuytren (klauwhand), kan de hand zich niet meer optimaal openen. Men wil zich als het ware niet in de kaarten laten kijken. Maar wel is men steeds alert om als het ware in de aanval over te gaan. Deze klauwhan­den doen ons ook denken aan ‘wapens' die gebruikt worden als ze echt nodig zijn, maar ze worden vaak ingehou­den door eigenlijk agressie of strijdlust en niet bij machte zijn te handelen. De vuist is bijna gebald. Dit is een bepaalde ziens­wijze. Ook bij pasgeboren kinderen zien we vaak een samen­gebalde vuist, wat lijkt op de eerste signalen, om krachten te bundelen en zich te wapenen voor invloeden van buitenaf. Baby’s, maar ook volwassenen hebben met zulke gesloten vuisten, maar niet de mogelijkheid en de energie, om voor de dag te komen. Ze zijn niet in staat te geven noch te ontvangen. Omdat ze moeilijk een hand kunnen geven, kan dit frustrerend doorwerken in de psyche. Let hierbij vooral op welke hand het meest is aangedaan: de gevoelshand of de scepterhand. Als er een linkerhand gegeven moet worden (uit bittere noodzaak) kan dit onbeholpen lijken en hoeft er geen verantwoording afgelegd te worden voor de verborgen gefrustreerde macht van de rechterhand. Nog erger is het als beide handen niet meer uitgestoken kunnen worden. Geen helpende hand meer kunnen bieden in de samenleving!

 

Als er rond de nagels een zich een ontsteking voordoet is er iets mis met de vitaliteit. Men kan zich moeilijk weren, immers de gebalde handen zijn aangetast of defect. Men kan zijn agressie niet voldoende toepassen. Men kan niet meer echt krabben of van zich af te slaan. Ook nagelbijten kan het een en ander duidelijk maken. Er is te weinig zelfvertrouwen om aan het leven te knagen, zo knaagt men aan zichzelf. Niet om van zich af te kunnen bijten. Het conflict kan zelfs tot op het bot gaan (nagelbedontsteking). Zo is er op vele fronten verbanden te leggen.

                                                                                                                                                                                             <terug naar menu

©             www.natuurarts.info