Ontlastingonderzoek

De meeste kwalen ontstaan via de darmen. Dit mag als thema zeker niet onderschat en verwaarloosd worden! De kwaliteit van de darmen bepaalt het verschil tussen ziekte en gezondheid. De ontlasting levert een schat aan informatie over het functioneren van de darmvitaliteit. Het vertelt ook hoe het met de rest van het lichaam is gesteld. Een goed functioneren van de darmen bepaalt voor zo'n tachtig procent de immuniteit van het lichaam. Verstoringen in het microsysteem van de darmen hebben dan ook grote gevolgen voor de gezondheid. Een ontlastingsonderzoek kan uitkomst bieden. Het onderzoek geeft informatie over zaken zoals de aanwezigheid van schimmels en de algemene toestand van darmflora en zuurgraadwaarde. Bovendien onderzoeken wij het verwerkingsproces van vetten, koolhydraten en eiwitten, evenals de consistentie van de ontlasting en de resistentie van diverse gisten en schimmels. De (dis)functies kunnen hiervan in kaart gebracht worden.

Niet alleen het verteren en verwerken van eiwitten, vetten, koolhydraten zijn belangrijke taken van de darmen. Ook de opname en verwerking van vitaminen en mineralen is afhankelijk van het kwaliteitsproduct. Een slechte darmfunctie is een verkeerde darmbacteriënflora of dysbiose van de darm. Zo’n verstoorde darm zal een goede opname van essentiële voedingsstoffen blokkeren. Daarom zijn slechte darmen vaak de oorzaak voor de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen.

                                              

                                                                                              Bloedonderzoek

Om een zieke op effectieve wijze te behandelen, is het van groot belang om naast onderzoek van eventuele schimmels, ook de samenstelling van de darmflora en de zuurgraad te onderzoeken. Deze geven belangrijke informatie over de kwaliteit van de darm. Onverteerde spijsverteringsresten in de ontlasting kunnen duiden op een verkeerde stofwisseling. Verlaging van een bepaald aantal bacteriën kan leiden tot extra aanmaak van verkeerde bacteriën uit de dikke darm, die overgaan naar de dunne darm en daar onder andere de aanmaak van vitamine B-12 verstoren. Een niet optimale darmflora kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een antibioticakuur. Typische klachten bij schimmels in de darmen zijn diarree, verstopping, winden, spastische darmen, krampen in de anus, huidkwalen, jeuk aan diverse plekken, onderbuikkrampen, permanente vermoeidheid, allergie, voedingsintolerantie, zwakke concentratie, enzovoort. Een gericht ontlastingonderzoek geeft de mogelijkheid om de juiste oorzaak van vele klachten te achterhalen en een doelgericht advies te geven.

©             www.natuurarts.info