Medical taping concept

Dat zijn rekbare pleisters of tapes die bij diverse kwetsuren toegepast worden zoals bij een gescheurde spier, nekklachten of bij een bloeduitstorting. De meditape is feitelijk toepasbaar bij een breed scala aan klachten. Hij kan gebruikt worden bij een tenniselleboog, een verzwikking van de enkel, kwetsuren aan de achillespees, lage rugpijn, schouderpijn, maar ook bij hooikoorts, trigeminusneuralgie (aangezichtspijn), menstruatiepijnlittekens, een kaakprobleem of bij stressincontinentie.

                                   Medical Taping

Wat doet de medische tape precies?

Het komt aan op de juiste tapetechniek, die prikkels geeft aan de huid en aan de sensoren van de gewrichten. Deze prikkels worden doorgegeven aan de hersenen en deze registreren, wat de goede lichaamshouding moet zijn. Het is belangrijk om de tapes lange tijd op de beplakte huiddelen in stand te houden. De plakbandgolf komt van oorsprong uit het verre Oosten. De tape zorgt voor meer zenuwruimte en een goede bloedcirculatie. De tape kan deels gerekt worden waardoor hij een liftende werking kent. Hierdoor krijgen de onderliggende spieren en lymfvaten veel meer ruimte. De tape ondersteunt verder het gehele proces, zonder dat er sprake is van een bewegingsbeperking. De druk op de pijnreceptoren neemt na enige tijd geleidelijk af, waardoor de pijn verdwijnt of veel minder wordt.

 

Eigenschappen

De medische tape kent diverse kleuren en varianten. Iedere kleur heeft zijn eigen werking. We beginnen eerst met een neutrale kleur die op de huid lijkt. Deze symboliseert openheid en onafhankelijkheid en geeft stabiliteit. Vervolgens wordt de kleur bepaald, die bij de kwaal hoort. Kleurtapes zijn erg belangrijk en het is zeker geen onzin, want ook in het verre Oosten, zoals in China – vindt men de kleuren erg belangrijk. Rood wordt gebruikt als er een spier op kracht moet komen, dus stimulerend om in de onderste weefselstructuren warmte en activering op te roepen. Blauw is rustgevend en geruststellend en wordt toegepast, als een spier minder belast moet worden; ze heeft een koelend effect.

(deelbron:  de Stentor, december 2009)                  ©             www.natuurarts.info