Indicatie nasale reflextherapie

Wat ermee behandeld kan worden?

                     verstopt gevoel van voorhoofdgebied;

                     bijholteproblemen;

                     het ontlasten van spanningen;

                     hoofdpijn en migraine;

                     pijnlijke en onregelmatige menstruatie;

                     griep en verkoudheid;

                     stress.

De therapie zorgt ook voor:

                     antiseptische en desinfecterende werking;

                     stimulerende werking op het kliersysteem;

                     reinigende werking op de slijmvliezen;

                     regulerende werking op het vegetatieve zenuwstelsel;

                     vermindering van ontstekingsreacties;

                     reiniging van luchtwegen en bijholten.

 

Orgaanconnecties
De reflexzones zijn te vinden op de slijmvliezen van de neusschelpen. Zo staat de bekkenzone in verbinding met de baarmoeder, eierstokken, testes, blaas, urinebuis en sluitspier van de anus. Tevens ook met blaasklachten, menstruatiestoringen en aambeien. De bekkenzone is te vinden aan de kop van de onderste neusschelp. De zonnevlechtzone heeft een verbinding met de maag en met de dikke- en dunne darm, lever en gal en alvleesklier (pancreas). In deze zone worden vrijwel alle spijsverteringsstoornissen zoals ook bij verstopping en diarree gunstig benvloedt. De zone is te vinden aan het middelste deel van de onderste neusschelp.

De nek- en hoofdzone oefent via de neusreflexie invloed uit op aandoeningen van ogen en oren, bij duizeligheid, hoofdpijn en migraine. Die zone is te vinden aan het achterste einde van de onderste neusschelp. De longzone heeft een relatie met het middenrif en de luchtwegen en het is toepasbaar bij alle aandoeningen van de ademhalingswegen zoals bronchitis, astma en longemfyseem. Deze respiratieve zone is te vinden aan de kop van de middelste neusschelp.


Neusvocht
De vochtige gesteldheid van de neus speelt een belangrijke rol, meer nog dan doet vermoeden. De vochtige neusslijmvliezen zorgen dat de ingeademde lucht, vrdat deze de longen bereikt, wordt bevochtigd. Als de ingeademde lucht te droog de longblaasjes bereikt, werkt dit prikkelend op de longen. Is de luchtvochtigheid in opslagplaatsen van oude antieke meubels te laag, dan gaat het hout scheurtjes vertonen. Zo wordt in opslagplaatsen de vochtigheidsgraad nauwkeurig in de gaten gehouden. Iets dergelijks kan zich ook voordoen bij droge neusslijmvliezen. Bij aanhoudende droogheid van de neusslijmvliezen gaan botdeeltjes van de neus zich verplaatsen, waardoor het tussenschotje of het gehemelte vervormingen gaan vertonen. Zulke vervormingen zullen als resultaat te zien krijgen, dat een scheefstand van het gebit of tussenschotje ontstaat. Vooral bij het opgroeiend kind, waar alles nog in ontwikkeling is, kan dit vervelende gevolgen hebben door het langdurig dragen van beugels en klemmen om de verschillende gebitselementen weer op hun plaats te krijgen. De oorzaak van een uitdroging van de neusslijmvliezen kan ook te wijten zijn aan een mondademhaling, waardoor de neusslijmvliezen te weinig prikkels krijgen. De neusademhaling zorgt immers voor bevochtiging van de ingeademde lucht. De prikkel van de langsstromende lucht is nodig voor slijmproductie in de neus. Centrale verwarming en airco kunnen ertoe bijdragen, dat de luchtvochtigheid kan uitdrogen.

                                                                                                                                                                                                                           <terug naar menu

             www.natuurarts.info