Werkwijze bij de scenartherapie

Het aantal behandelingen wordt bepaald door de individuele reactiegeschiktheid. Bij acute klachten zijn vaak 3-5 behandelingen al voldoende. Bij chronische en ook functionele klachten zijn meerdere sessies noodzakelijk. De techniek is vooral gefixeerd op het opsporen van de hoogste formulescore. De behandelde locatiepunten op het lichaam zijn niet altijd identiek met de manifestatieplek van de klacht zelf. Omdat de huid en het zenuwweefsel uit een gelijk kiemblad (ectoderm) ontstaan, kan via de huidreactie een regulatief neurofysiologisch proces op gang gebracht worden.

                                                                       scenar

Tijdens de behandeling geeft de patiënt zijn therapeut bepaalde informatie door (overigens zonder dat deze het weet), welke plek de meeste behoefte heeft aan een behandeling. Zoiets ontstaat door het weergeven van de asymmetrie (tijdens het zogenaamde bestrijken op de huid), waardoor een locale roodheid of bleekheid kan ontstaan. Als het apparaatje blijft kleven op de huid of een akoestisch geluidssignaal afgeeft, zijn dit al bepaalde aanwijzingen. De display geeft precies de waarden aan en het kan daarom gebruikt worden als een belangrijke parameter.

 

Er wordt gelet op de reacties van het lichaam door de afgestane impulsen, die per persoon en per situatie kunnen verschillen. De instroming van het scenarapparaatje wekt zogenaamde bipolaire impulsen op, die identiek zijn aan de lichaamseigen zenuwimpulsen. Steile opklimmende golflengtes worden gevolgd door een fase van afzwakkende halve golflengtes. Daardoor komt het tot een biofeedback tussen organisme en het apparaatje. De impulsen worden als een zwak kriebelen ervaren of als een gevoel van sterke naaldpieken, grenzend aan gevoelige waarnemingen.

Via de huidzenuwbanen worden de impulsen eerst via de hersenen verwerkt. Het is van essentieel belang om deze neuropeptiden, die via de zenuwbanen van het zenuwstelsel worden geïnitieerd eerst uit te schakelen en vandaar de zelfhelende reacties van het lichaam teweeg te brengen. Een voorwaarde voor dit effect is om de homeostasen of dynamiek na te streven. Door de opwekking van de eigen genezingskracht herstellen de homeostasen waardoor genezing wordt bereikt. Pijn behoort tot het beschermingssysteem van het organisme om de homeostasen een helpende hand te bieden en dus overeind te houden.

Patiënten vinden de behandeling meestal erg prettig omdat er een directe dynamische werking plaatsvindt. Dr. Alexander Revensko is tevens hoofdadviseur van het Russische gezondheidsministerie en professor aan de universiteit in Moskou. Hij geeft op de Duitse scenaruniversiteit regelmatig (Master)seminars.

                                                                                                                                                                                            <terug naar menu

©             www.natuurarts.info